2021-04-23 12:07:44• hírek • Szatmár.ro

A kész költségvetés fényében tűzte ki idei céljait az egri önkormányzat

illusztráció, archív felvétel
illusztráció, archív felvétel

A 2021-es évben mintegy 6 218 000 millió lejből gazdálkodhat Egri község – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Elek polgármester. Elmondta, 706 000 lej maradt az előző évből, illetve 5 512 000 lej volt az az összeg, amelyet a kormány és a megye biztosított az önkormányzat számára.

Nem elégedetlen Szabó Elek polgármester, viszont véleménye szerint lesznek olyan kiadások az idén, amelyeket csak a költségvetés-kiigazítás után fognak tudni fedezni, viszont a tervek nagy részére sikerült elkülöníteni a szükséges összegeket, ezekről számolt be nagy vonalakban a községvezető.

„Igyekeztünk úgy beosztani a rendelkezésünkre álló költségvetést, hogy úgy a polgármesteri hivatal, mint a hozzá tartozó intézmények működési- és bérszükségleteit biztosítani tudjuk, ugyanakkor beruházásokra, fejlesztésekre, és egyéb, talán nem várt kiadásokra is tudjunk költeni” – fogalmazott Szabó Elek polgármester.



A polgármesteri hivatal működési- és bérköltségei mellett 84 000 lejt szán az önkormányzat a közbiztonságra, elsősorban az főtűzoltó-mester bérére és az önkéntes tűzoltók bevetésenkénti honoráriumára. 240 000 lej jut a különböző szolgáltatások és eszközök beszerzésére. 935 000 lejt kap az oktatás, melyből 780 000 lejt fordítanak az új iskola építésére, 30 000 lejt különböző fejlesztésekre, a maradék pénz pedig a működési költségeket fedezi.

A kultúrára, vallásra és szabadidőre 622 000 lej jut: az ukrajnai Mezőgecse településsel közösen uniós finanszírozásból lebonyolítják a Csűrszínház nevet viselő pályázatot (értéke 418 000 lej), valamint 200 000 lejt fordítanak a kultúrház mellé építeni tervezett konyha létrehozására.

Az egyházak támogatását a költségvetés-kiegészítést követően intézi az önkormányzat.

Ami a szociális asszisztenciát illeti, ez a tétel 720 000 lejt emészt fel a helyi büdzséből: 595 000 lej lett elkülönítve a szociális- és beteggondozók bérére, míg a fogyatékkal élők támogatására 120 000 lejt, fűtéstámogatásra 5000 lejt fordít a hivatal.

Közfejlesztésre 542 000 lejt tettek félre, ami magába foglalja a község villamoshálózatának bővítését (215 000 lej), a gázhálózat bevezetésének előkészületeit (10 000 lej), különböző anyagok és eszközök beszerzését (111 000 lej), valamint annak az 5 alkalmazottnak a bérezését, akiket a polgármesteri hivatal alkalmaz (206 000 lej).

Környezetvédelemre, ezen belül szemét- és hulladékgazdálkodásra 270 000 lejt szán idén a község.

Utak és járdák

Ugyanakkor az idei évben utak és járdák korszerűsítését is tervezi az önkormányzat: Egriben és Gombáspusztán körülbelül 2 kilométer járdaépítésre 200 000 lejt tett félre a helyi tanács, a két településen aszfaltos utcák javítására és modernizálására 500 000 lejt, illetve tervben van számos mezőgazdasági út lekövezése is ebben az esztendőben.

Gázbevezetés

Ami az említett földgáz-projektet illeti, Szabó Elek polgármester szerkesztőségünknek elmondta, nemrég létrejött egy társulás Mikola, Lázári, Egri, Kökényesd és Túrterebes községek együttműködésével, ugyanis közösen szeretnék megpályázni a gázhálózat finanszírozását, mivel a kormány csak olyan községek beruházást támogatná, amelyek lakossága legalább 2000 családot számlálna. Mivel az említett községek közül egyik sincs ekkora, társulásként próbálkozna több önkormányzat az ügy előmozdítása érdekében.

„Az én nagyon optimista elképzeléseim alapján legkevesebb 2-3 év múlva várható a projekt kiépítésének megkezdése, de talán még később, addig is igyekszünk előkészíteni a szükséges dokumentációt, előtanulmányokat stb., viszont így is egy hosszadalmas folyamat elébe nézünk” – magyarázta az elöljáró.

PUG

Elkészítésre vár ugyanakkor a község területrendezési terve (PUG) is, amit a korábbi vezetőség ugyan már elkezdett, viszont mivel átfedés mutatkozott a község belterületei és a Natura 2000-es környezetvédelmi területek között, akkor nem kapta meg a község az erre vonatkozó környezetvédelmi engedélyeket. A polgármester szerint így várhatóan néhány hektár területről kénytelen lesz lemondani a község, annak érdekében, hogy a PUG engedélyeztethető legyen.

„Nem tehetjük kockára az egész területrendezési tervet, néhány hektár területért. Józan ésszel kell választanunk, akkor is, ha visszalépést jelent ez, mert úgy néz ki, olyan területekről kell majd lemondani, amelyek már a '89-es rendszerváltás előtt is a falu belterületéhez tartoztak” – magyarázta.

Szabó Elek polgármester tehát kész tervekkel áll az idei költségvetést követően, bár biztos benne, hogy lesznek olyan kiadásai az önkormányzatnak, melyet csak a költségvetés-kiegészítést követen lehet majd fedezni, viszont abban is biztos, hogy a jelenleg rendelkezésükre álló büdzsé megfelelő lesz arra, hogy eredménnyel zárhassák majd a 2021-es évet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: